Tuesday, September 09, 2008

Ramadhan Al-Mubarak"Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan keatas orang-orang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa."
(Surah Al-Baqarah:183)

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.
, Rasulullah SAW bersabda: "Ketika Ramadhan tiba, semua gerbang syurga terbuka."
(Riwayat Shahih Bukhari)

Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda: "Puasa adalah pelindung daripada neraka. Sekiranya seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, maka janganlah bercakap kotor dan janganlah menengking. Jika seseorang mencela atau ingin bergaduh dengannya, katakanlah: 'Sesungguhnya aku berpuasa'."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Daripada Zaid bin Khalid al-Juhani r.a., Nabi SAW bersabda: "Siapa yang memberi makanan kepada seseorang untuk berbuka puasa, nescaya ia mendapat ganjaran yang sama dengan orang yang berpuasa itu."
(Riwayat al-Tirmizi)

Dari Abi Sa'id Al-Khudri katanya: Rasulullah SAW telah bersabda: "Sahur itu berkat, maka janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya dengan meneguk seteguk air kerana sesungguhnya Allah dan para malaikat berselawat ke atas orang yang makan sahur."
(HR. Ahmad)

Diriwayatkan daripada Anas r.a., Zaid bin Tsabit berkata, "Kami sahur bersama Rasulullah SAW, kemudian Nabi SAW berdiri untuk mengerjakan solat." Aku bertanya, "Apa yang menjadi batas antara sahur dan azan? Ia menjawab, "Batasnya jarak waktu yang cukup lama untuk membaca lima puluh ayat al-Quran."
(Riwayat Shahih Bukhari)

Daripada Anas bin Malik r.a., Nabi SAW bersabda: "Bersahurlah! Sesungguhnya terdapat padanya keberkatan."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Manusia tidak henti-hentinya mendapat kebaikan selama mereka mempercepatkan berbuka puasa."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa yang mendirikan malam-malam dalam bulan Ramadhan kerana iman dan dan mengharap pahala (dari Allah), nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu"
(Hadis Mutaffaqun Alaih)

Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam al-Qadar. Dan tahukah kamu apa dia kebesaran malam al-Qadar itu? Iaitu malam yang padanya lebih baik dari seribu bulan. Turun para malaikat dan Jibril pada malam itu dengan izin tuhan mereka kerana segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun beikut). Sejahteralah malam itu hingga terbitnya fajar.
(Al-Qadr : 1-5)

1 comment:

nur_iman said...

salam...sy ambik information dlm blog awk ni...mntak kbenaran tuan dia ni...he3...blog yg menarik dan menginsafkan...tahniah kpd bloggernye..smoga p'juangan dteruskan,insyaAllah...trima kasih byk2 utk mklumat y b'guna...salam ramadhan...