Saturday, April 04, 2009

Membina Kekuatan Diri


Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya ia telah bersabda:
"Seorang mukmin yang kuat itu adalah lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada seorang mukmin yang lemah, dan pada masing-masing terdapat kebaikan, utamakan apa yang memberi faedah kepada kamu dan mohonlah pertolongan dari Allah dan jangan kamu menjadi lemah. Kalau kamu ditimpa sesuatu janganlah berkata " Kalau aku lakukan begini sudah tentu akan berlaku, tetapi katakanlah : Ia takdir Allah, apa yang dikehendaki Allah dilakukanNya, kerana sesungguhnya perkataan (kalau) membuka perbuatan syaitan".
(HR. Muslim)
Penerangan:
1. Utamakan apa yang memberi faedah kepada diri sendiri.
2. Mohon pertolongan daripada Allah

"Dan kepada Allah jualah dipohonkan pertolongan mengenai apa yang kamu katakan itu"
(Surah Yusuf:18)

3. Jangan menjadi lemah, kuatkan azam, utuhkan keyakinan dalam menghadapi apa jua suasana dan perubahan.
4. Jangan memberi laluan kepada syaitan untuk menguasai diri kita.


Keterangan menenai hadis ini boleh dibaca di link di artikel di bawah...
"Seandainya.......Andaikata"....!!!

Oleh itu hendaklah kita mengelakkan diri kita daripada menjadi muslim yang lemah. Antara penyakit diri seorang muslim ialah seperti yang disebutkan Rasulullah SAW iaitu penyakit wahan.
Apa itu penyakit wahan?


"Di antara cara yang membolehkan seseorang muslim itu menjadi gagah dan kuat ialah dengan menjauhkan diri daripada kehidupan maksiat dan berpeleseran, sebaliknya hendaklah membiasakan dirinya dengan kehidupan yang bersih lagi lurus, kerana seorang yang tidak punya kehormatan dan maruah diri, orang itu bukanlah orang yang kuat, walaupun ia memakai pakaian hulubalang dan menjadi pengikut raja".
(Syeikh Muhammad Al-Ghazali)

1 comment:

zety said...

betul3*buat nada macam upin ipin.
hahaha..

biasenye kite lupe dengan pepatah melayu nasi sudah menjadi bubur so xleh nk baiki lagi apa yang penting berfikir panjang la dulu sebelum buat sesuatu pkrjaan..