Sunday, April 19, 2009

Petunjuk Allah


Firman Allah SWT:
"Barangsiapa yang Allah mengkehendaki kepadanya petunjuk, nescaya Dia melapangkan dadanya untuk (memeluk agama) Islam. Dan barangsiapa yang dikehendaki Allah kesesatannya, nescaya Allah menjadikan dadanya sesak lagi sempit, seoalah-olah ia sedang mendaki ke langit. Begitulah Allah menimpakan siksa kepada orang-orang tidak beriman."
(Surah Al-An'aam:125)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
Ya Allah Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami bermohon petunjuk (hidayah), nilai takwa, hati yang mudah merasai belas kasihan, dan bebas daripada belenggu keperluan kepada manusia.
Y a Allah Ya Tuhan kami, sinarilah hati kami dengan sinaran (cahaya) petunjuk hidayahMu, sebagaimana engkau sinari bumi ini dengan sinaran (cahaya) matahariMu. Dengan rahmat kasih sayang-Mu, wahai Tuhan Yang Maha Luas limpahan rahmatNya.
Ya Allah Ya Tuhan kami, tunjukkanlah kami jalan yang benar, keluarkan kami dari pelbagai kegelapan kepada petunjuk (cahaya iman), dan jauhilah kami dari segala keburukan sama ada zahir ataupun yang tersembunyi.
Amin Ya Rabbal Alamin.
(Doa kami kepada-Mu)

5 comments:

Inspirasi Hati Kurniaan Ilahi said...

gambar masjid..tu suatu memori singgah.. nur ilahi..

JASA said...

aminn....

salam ziarah

Abd Halim said...

assalamualikum wahai saudaraku yg di rahmati Allah, terima kasih keran menyediakan petikan doa untuk mengelakkan diri daripada ditimpa kesesatan

madihah said...

salam...
wah...
semua sama ni..
tak bleh jadi....
awak ni siapa ya...
penulisan yang baik...
teruskan...
teori&praktikalkannya...

Mohamad Rasidi Bin Ahmad said...

tahniah kerana memuatkan banyak kata-kata nasihat dan renungan. majukanlah lagi isi dan appearance blog anda